Suszenie należy do najlepszych i najskuteczniejszych metod konserwowania żywności. Wykorzystanie w swoich działaniach nowoczesnej suszarki do grzybów i owoców pozwala skutecznie wysuszyć produkty, takie jak warzywa, owoce, grzyby, zioła czy mięsa. W zależności od potrzeb i preferencji, możemy wybrać suszarkę dostosowaną do naszych działań. W swojej ofercie posiadamy wiele modeli, które różnią się przede wszystkim mocą i zakresem jej regulacji, ilością tac czy poborem prądu. Poszczególne grzałki różnią się bowiem od siebie energochłonnością. Najsłabsze suszarki posiadają moc przekraczającą 100W. Najmocniejsze z nich pracują na poziomie kilkuset wat. Nasi klienci najczęściej wybierają suszarki o mocy 250-400W. Nie jest to jednak najbardziej istotna wartość. Do takich zaliczymy bowiem obecność solidnego silnika elektrycznego, który napędza wentylator (maksymalnie 10-15W), a także grzałki, która mechanizmem działania przypomina tą zamontowaną w suszarce do włosów.
Suszarki do warzyw i owoców posiadają prosty mechanizm, który opiera się na ogrzewanie grzałki powietrza, spychania go w dół poprzez mały wentylatorek i wypychania go po zewnętrznym obwodzie tacy do góry. Dzięki temu mechanizmowi, obieg gwarantuje wydajne nagrzewanie przestrzeni wewnątrz suszarki, uzyskując tym samym stałą temperaturę w całej objętości. Warto jednak pamiętać, że temperatura jest kluczowym czynnikiem, który powinien być brany pod uwagę w kontekście doboru suszarki do grzybów. Jej wysokość może powodować rozkład wielu substancji smakowych i odżywczych i jednoczesne zamykanie porów, które nie pozwolą wysuszyć się owocem wewnątrz.
W swojej ofercie posiadamy wyłącznie wyselekcjonowane urządzenia przeznaczone do suszenia. Ich jakość gwarantowana jest wieloletnią obecnością producentów na rynku i zrozumieniem potrzeb klientów.