- Porady
- 0 polubień
- 1282 odwiedzin
Obecnie na rynku dominują okapy, które mogą pracować zarówno w trybie pochłaniacza, jak i wyciągu. Niestety taka wszechstronność nie dotyczy wszystkich produktów, stąd popularny dylemat, na który okap postawić – ten pracujący w trybie pochłaniacza czy wyciągu? W celu znalezienia odpowiedzi na to pytanie, koniecznym jest zbadanie typu budynku i zastosowanych w nim rozwiązań wentylacyjnych.
Wyciąg – rozwiązanie wielowymiarowe
Okap, który pracuje w trybie wyciągu skutecznie wyrzuca zanieczyszczenia powietrza na zewnątrz, pracując w obiegu otwartym. Musi być jednak podłączony do przewodu kominowego, który odpowiadać będzie za oczyszczanie powietrza. Dzięki temu otrzymujemy gwarancję, że tłuszcz i brud zostaną usunięte, a jednocześnie schłodzimy kuchnię, dzięki regularnemu wyciąganiu gorącego powietrza wprost znad kuchenki. Niestety wyciąg to rozwiązanie nie dla każdego – indywidualny przewód kominowy to doskonałe rozwiązanie dla domków jednorodzinnych, pod warunkiem, że zostanie on zaadaptowany do całości projektu. W domach wielorodzinnych sytuacja nie jest tak klarowna, z uwagi na fakt, że kanał wentylacyjny jest zazwyczaj wspólny, co jest równoznaczne z tym, że zanieczyszczone powietrze będzie trafiać do sąsiada i odwrotnie.
Pochłaniacz, jako alternatywa
W przypadku, gdy nie mamy w kuchni dostępu do kanału wentylacyjnego, rozsądnym rozwiązaniem jest instalacja pochłaniacza, który oczyszcza powietrza na innych zasadach. Pracuje w trybie zamkniętym, co oznacza, że powietrze wchłonięte przez pochłaniacz ulega przefiltrowaniu i wraca do pomieszczenia. Decydując się na to rozwiązanie, nie mamy co liczyć na dodatkowe korzyści, wynikające z obiegu zamkniętego. Jednocześnie, warto pamiętać, że pochłaniacz możemy zainstalować wszędzie, nie martwiąc się tym samym o dostęp do kanału wentylacyjnego. W celu uruchomienia wystarczy podłączyć go do prądu i uruchomić w momencie potrzeby.
Filtr – niezbędny element
Każdy okap, niezależnie od tego czy będzie to wyciąg czy pochłaniacz musi posiadać filtr przeciwtłuszczowy, którego zadaniem będzie wychwytywanie drobinek tłuszczu i brudu z powietrza. Na rynku dostępne są dwa rodzaje filtrów. Pierwsze z nich to filtry wymienne, wykonane z solidnej fizeliny. Żółkną one w trakcie użytkowania, co zmusza do regularnej wymiany, w zależności od tego jak często są wykorzystywane. Drugim rodzajem są filtry zmywalne, wykonane ze stali i aluminium, przypominające siatki o bardzo gęstych oczkach, które skutecznie wychwytują zanieczyszczenia. Mogą być wielokrotnie używane - w momencie zabrudzenia wystarczy je bowiem przemyć i ponownie wykorzystać.
Pochłaniacz ponadto musi posiadać filtr węglowy, absorbujący szkodliwe substancje i zapachy. Musi być regularnie wymieniany, w zależności od tego jak często jest używany. W standardowym cyklu pracy wystarczy wymiana co kilka miesięcy, lub raz do roku.
Ostatecznie – wyciąg czy pochłaniacz?
Lepszym rozwiązaniem będzie wybór wyciągu. O ile posiadamy wszelkie predyspozycje do instalacji tego rodzaju urządzenia, warto po nie sięgnąć z uwagi na możliwość zastosowania jako klimatyzator, zapewniając tym samym stały przepływ powietrza. Pochłaniacz natomiast świetnie sprawdzi się w przypadku niewielkich, minimalistycznych wnętrz, który pozwolą na dyskretne dopasowanie i rzetelną pracę.