Prasy do oleju powstały w celu przygotowywania najwyższej jakości olejów roślinnych i ziołowych w każdych warunkach. Nowoczesne komponenty zastosowane w toku produkcji pozwalają uzyskać najwyższą jakość oleju. Pracują zazwyczaj w niskich temperaturach, co przekłada się na wysokiej jakości gramaturę i odpowiednio płynną konsystencję.
Urządzenia te zostały zaprojektowane z myślą o efektywnym wytwarzaniu olejów. Dzięki możliwości dociskania i regulacji prędkości tłoczenia prasy przystosowane są do produkcji oleju z nasion, takich jak: słonecznik, rzepak, dynia, papryka słodka, papryka ostra, sezam, kopr, wiesiołka, konopie, migdały, pietruszki, orzechy włoskie, orzechy ziemne, winogron, czarna pokrzyw, mak, kukurydza, pestki brzoskwini, zarodki pszenicy i kminek.
Nowoczesne pracy mogą uzyskiwać nawet do 80 procent zawartości surowca w oleju. Reszta jest wyłącznie wilgocią, która zazwyczaj zostaje i nie można z niej uzyskać oleju. Odpad jest niemal zawsze bardzo suchy i po jego odstawieniu i odparowaniu wilgoci, może zostać on zmielony w maszynce. Zazwyczaj świetnie nadaje się na mąkę. Prasy znajdujące się w naszej ofercie charakteryzują się prostotą wykonania i łatwością obsługi, przez co możliwe jest sprawne działanie urządzenie i wykorzystanie w pełni jego możliwości.
Wyciskany na zimno olej może być z powodzeniem wykorzystywany jako suplement diety, a także jako dodatek do sałatek, wypieków, marynaty, gotowania, czy aromaterapii.