Kamień do pieczenia / podgrzewania pizzy SOLGAZ
Kamień do pieczenia / podgrzewania z uszami SOLGAZ jest idealnym elementem w naszej kuchni do pieczenia i podgrzewania : pizzy, chleba i nie tylko. Po wyjęciu z pieca / piekarnika długo utrzymuje ciepło. Sprawdza się też świetnie na grillu. Kamień SOLGAZ jest bardzo łatywy do utrzymania w czystości, posiada Europejski Certyfikat na kontakt z żywnością. Bezpośrenio na nim można kroić pizzę.
Kamień do pizzy SOLGAZ - jest świetnym elementem do przyrządzania i podgrzewania pizzy, chleba i innych wypieków.
Na tym ogniotrwałym kamnieniu oprócz pizzy można przygotować jeszcze inne potrawy. Wkłada się go do piekarnika lub pieca albo stawia na grilu, kamień nagrzewa się przez około 30-45 minut do temperatury 250 °C. Po tym czasie nakłada się na niego przygotowaną w między czasie pizzę ( lub chleb, bułeczki czy inne przygotowane wcześniej domowe pieczywo ), do upieczenia pizzy wystarczy 7-10 minut. Po tym czasie należy wyjąć z pieca upieczoną potrawę. Upieczona i zaserwowana na nim pizza dzięki właściwością specjalnej ogniotrwałej ceramiki jeszcez przez długi czas pozostanie gorąca i chrupiąca. Pizzę można kroić przezpośrednio na kamieniu bez obaw o jego porysowanie czy zniszczenie. W przpadku wypieku chleba lub pieczywa czas pieczenia będzię dłuższy około 20-30 minut. Kamień możemy też wykorzystać do grilowania, wystarczy wcześniej około 30-40 minut go rozgrzać i położyć wcześniej na nim przygotowane do grilowania mięso lub warzywa. Rozgrzany kamień będzie jeszcze długo utrzymywał jeszcze ciepło przez około 45-60 minut. Kamień posiada silne właściwości absorbowania wody - dzięki czemy czas pieczenia i grilowania będzie znacznie krótszy a przygotowane na nim potrawy bardziej chrupiące.
Korzystanie z kamienia jest bardzo praktyczne i funkcjonalne, znacznie ułatwia i skraca czas przygotowywania potraw podczas pieczenia i grilowania.
WŁAŚCIWOŚCI
- Kamień w trakcie pieczenia absorbuje wilgoć z ciasta, dzięki czemu jest bardziej kruche i chrupiące.
- Po nagrzaniu do odpowiedniej temperatury kamień długo trzyma ciepło, dzięki czemu skraca się znacznie czas pieczenia.
- Kamień posiada boczne uchwyty ułatwiające wyciąganie i przenoszenie.
- Wykonany został ze specjalnej bardzo trwałej i ogniotrwałej ceramiki.
- Gładka powłoka ułatwia mycie kamienia, ręczne jak i przy użyciu zmywarki.